Vakantieveilingen zijn populair, en sommige zijn er zelfs verslaafd aan geworden. Zoals onze buurvrouw bijvoorbeeld, die familie in Engeland heeft wonen en vrijwel dagelijks kijkt of er nog interessante goedkope vakantieveilingen naar Engeland voor haar beschikbaar zijn. Ze gaat elk jaar wel een aantal keren, maar wanneer ze gaat dat ligt maar net aan de aanbieding die ze weet te scoren. Voor hetzelfde geld als waar ze anders 2 keer per jaar haar familie kan bezoeken, kan ze dat nu wel 4 keer per jaar doen. En zo zijn er nog duizenden andere mensen die zeer regelmatig de vakantieveilingen bezoeken om een goedkope vliegreis te scoren naar bijvoorbeeld Duitsland of Portugal.
Wat is vakantieveilingen?
Het is leuk om je eigen prijs te bepalen voor een vakantie, weekendje weg, dagje uit, avondje uit eten, beauty arrangement, of voetbal kaartje. Zo ontstaat er naast de complete zonvakanties ook steeds meer een trend om andere arrangementen en evenementen via een vakantieveiling te veilen. Door middel van het systeem en je eigen je eigen account kun je laagdrempelig bieden. Let op: je bod is wel altijd bindend.
Is een veiling van vakanties altijd goedkoper?
Maar is zo’n vakantieveiling dan altijd veel goedkoper dan een normale reis? Ja en nee. Normaal gesproken zou je op een vakantieveiling altijd je vakantie spotgoedkoop kunnen boeken, maar het loont wel om je even te verdiepen in de reis van de aanbieder om meer inzicht te krijgen in de aanbieding, want naarmate er meer geboden wordt op de veiling stijgt de prijs, en zodra deze in de buurt komt van de originele prijs dan is het slim om bij de reisaanbieder ook even te kijken wat andere vertrekdata kosten. De reizen die de aanbieders op een veiling aanbieden kunnen bijvoorbeeld reizen zijn waarvan de aanbieder al weet dat het een moeilijke vertrekdatum is, of waar de aanbieder veel vliegtuigstoelen voor in heeft gekocht en belang heeft bij een goed gevulde bezetting. Het is voor de aanbieder dan een extra verkoop kanaal om deze reizen via een vakantieveiling te stimuleren. De reis komt zo extra onder de aandacht, de reis wordt wellicht goedkoper verkocht maar de aanbieder is verzekerd van een gevuld vliegtuig.
Actuele prijzen en verborgen (boekings)kosten
De prijzen voor een vakantie verschillen echter enorm per vertrekdatum, er kunnen behoorlijke prijsverschillen zitten tussen de ene of de andere week. Bekijk daarom altijd even goed wat de prijzen van de aanbieder zijn in de dagen of weken rondom de vertrekdatum van de getoonde aanbieding. Stel je wil bieden op een vakantieveiling die normaal gesproken €500 euro als normale prijs heeft. Inmiddels is er al veel op geboden en staat de vakantie inmiddels voor €230 euro te koop. Dat is alsnog minder dan de helft van het oorspronkelijke bedrag, dus een koopje. Maar door de aanbieding op de site van de aanbieder te bekijken, zie je misschien dat met een vertrek een week later de prijzen al 100 euro lager liggen, of dat je dezelfde hotelaanbieding ook veel goedkoper kan boeken zonder ontbijt en diner. Het zijn maar voorbeelden maar zodra de veilingprijs eenmaal een flink stuk is opgelopen is het altijd verstandig om nog even wat achtergrond informatie te verzamelen of de veilingprijs echt een mooie aanbieding is of niet. Veel succes met het bieden op vakantieveilingen!